Síremlékek felújítása

A régebben, főleg műkőből készült sírokat időnként szükséges felújítani. Legtöbbször pár év alatt elkoszolódnak, bemohásodnak. Ilyenkor a legjobb módszer a felületek átcsiszolása, ugyanis a műkő, mészkő, márvány felülete mikro-fagyások, savas eső hatására érdessé válik, így több vizet tud magába szívni, könnyebben beletapad a por és gyorsabban megtelepszik rajta a moha. A csiszolástól a felület simává válik, és a folyamat lelassul. A magasnyomású vizes tisztítással a felület érdes marad és rövidebb ideig lesz tiszta.

Ezután célszerű a felületeket vízzáró réteggel bevonni. Szilikon bázisú impregnálószer két rétegben történő felhordása lehetővé teszi, hogy a kő ne szívja be a vizet, ezáltal a fagyási károk és a moha képződése megakadályozható. Az impregnálást időnként meg kell ismételni. (3-5 év)

Legnagyobb gondot a felületeken jelentkező felfagyások, esetleg a beton és a műkő felületek teljes szétporladása jelenti. Ilyenkor csak a tönkrement elemek cseréje jelent igazi megoldást.

Amióta elérhető áron lehet gránitból sír készíteni, egyre többször alkalmazzuk, hogy a régi műkő sírokat részben, vagy egészben gránitra cseréljük. A vidéki temetők nagy részében megengedett a helyszínen készített beton alap, járda. Ezek általában használhatók, és az új sírt kisebb átalakítással rá lehet építeni. Ez természetesen kevesebb pénzbe kerül, mivel megtakarítható az alap és a bontás költsége.