Betűvésés – aranyozás – bronz betűk felszerelése

Betűvésés: Síremlékek, emléktáblák, emlékművek készítésénél elengedhetetlen felíratok készítése. Kő felületekre többféle módon készülhet felirat, egyéb vésés, faragás:

  • hagyományos módon, kézi véséssel
  • másoló marógéppel
  • homokfújással
  • gravírozással
  • fém (bronz) betűk felszerelésével

Ma a kézi vésést csak a régi felíratok pótlására, egyedi betűk faragására alkalmazzuk. Másoló géppel lehet marni a kézi véséshez hasonló betűket (ék alakú horony). Mára a homokfújt betűk a leginkább elterjedt módja a felírat készítésének. Számítógépes program segítségével öntapadós fóliára megszerkesztjük a kívánt szöveget, melyet plotter segítségével kivágunk és a kőre ragasztjuk, majd a fölösleges részeket eltávolítjuk. Ezután a homok a kemény gránit felületet kimélyíti, még a fóliáról visszapattan.

A különböző technikával készített betűk maradhatnak festetlenül, különböző színre festve, vagy aranyozva. A sötétebb színű köveknél lehet választani a festés nélküli felületet, mert anélkül is jól látszik a felirat. A fényes és matt felület között elég nagy a kontraszt. Előnye, hogy nem kell festeni, így valamivel olcsóbb. Később nem kell újra festeni, ha kikopna a festék. Hátránya, hogy vizesen nem nagyon látszik. A világosabb és a homokszórt betűknél ajánlott a festés vagy aranyozás, mert a fényes és matt felületek között kevés a kontraszt. A festést speciális betűfestéshez kifejlesztet festékkel, vagy 23 karátos aranyfüst lemezzel készítjük.

Gravírozással is készülhet betű, de inkább fényképek, ornamentikák készítésénél alkalmazzuk, leginkább csak fekete és sötétszürke gránitoknál, mivel világos színű köveken nem látszik. Bronz betűk széles választéka áll rendelkezésére, melyet termékkatalógusunkból választhat. A bronz betűk hátsó oldala csapos kialakítású. Fúró sablon segítségével kiszerkesztjük a szöveget, majd furatukat készítünk 8 - 10 mm mélységben. Ezután a betűket speciális epoxy ragasztóval rögzítjük, mely nagyon erős rögzítést tesz lehetővé.